Dobrá organizácia a premyslený priestor kuchyne prinášajú veľké uľahčenie nielen pri príprave jedál, ale aj pri rodinných raňajkách či kulinárskych experimentoch s priateľmi. V dobách rôznych riešení pre tento typ priestoru nechýba nápadná inšpirácia, na ktorú stojí za to sa sústrediť. Ako teda navrhnúť funkčnú kuchyňu? Tu je niekoľko tipov!
Premyslené usporiadanie je kľúčom k úspechu
Ak chcete navrhnúť kuchyňu tak, aby priestor zodpovedal pohodlnému používaniu, mali by ste venovať pozornosť spôsobu, akým obvykle prípravu jedál realizujete. Kuchynské projekty vytvorené s ohľadom na potreby veľkej rodiny sa často budú líšiť od tých, ktoré splnia sny páru alebo samotára, ktorý miluje kulinárske experimenty. Analýza vlastných preferencií je dobrým východiskovým bodom pre vytvorenie vysnívanej kuchyne, ktorej usporiadanie uspokojí potreby obyvateľov domu.
Napriek tomu, aká skupina osôb bude priestor využívať, mali by ste mať na pamäti niekoľko pravidiel, ktoré urobia aj malú funkčnú kuchyňu menej náročnou. Prvým z nich je zachovanie pracovného priestoru v kuchyni. Správne plánované usporiadanie kuchynskej techniky, nábytku a kuchynského vybavenia umožní zachovať ergonómiu. Aké oblasti teda treba zvážiť už pri projekte?
Funkčná kuchyňa – 5 kľúčových oblastí
Rozdelenie priestoru, v ktorom sa pripravujú jedlá, je dôležité nielen pre efektivitu prípravy, ale aj pre pohodlie pri používaní interiéru. Navyše, keď sú všetky spotrebiče a príslušenstvo na dosah ruky, šetríme aj čas potrebný na ich hľadanie. Preto je vhodné rozdeliť kuchyňu na zóny. Prvá zóna, často umiestnená najbližšie k dverám, je zóna zásob – je tam najlepšie rozbaľovať potraviny a ukladať časť výrobkov s dlhou trvanlivosťou (napr. obilniny, ryža alebo cestoviny). Aj chladnička s mrazničkou by mala byť umiestnená práve v tejto zóne, aby sme do nej úspešne uložili mrazené potraviny a suroviny, ktoré využijeme neskôr.
Ďalšie dve zóny sú zóna skladovania a prípravy. Mali by byť umiestnené tesne za miestom, kde sa uchovávajú potraviny. Prvá z nich je miestom na skladovanie mnohých riadov a hrncov. Ak sa zaujímate o to, ako navrhnúť funkčnú kuchyňu v tejto oblasti, mali by ste siahnuť po objemných skrinách, zásuvkách s organizérmi a stojanoch, ktoré bez problémov zmestia všetko, čo používame na prípravu jedál v domácom útulku. Zóna umývania umožní opláchnuť vybrané produkty (napr. zeleninu alebo ovocie) a tiež uložiť do drezu riad a príslušenstvo, ktoré už nebudeme potrebovať. Funkčné riešenia v kuchyni, ktoré je vhodné zvážiť v tejto oblasti, sú aj objemné koše na triedenie odpadu – umiestnené blízko pracovnej dosky, umožnia rýchlo sa zbaviť kuchynského odpadu.
Funkčná kuchyňa zahŕňa aj poslednú zónu – prípravu. Jej kľúčovým prvkom je sporák, často vybavený aj rúrou. V mnohých kuchyniach sa v tejto zóne nachádzajú aj zariadenia na prípravu obľúbených nápojov podávaných teplé – kávovar alebo rýchlovarná kanvica. Dobrou myšlienkou môže byť vyhradenie závesnej skrinky v tejto zóne na umiestnenie plechoviek s obľúbenou kávou, čajom, kakaom alebo inými nápojmi vo vrecúškach.
Malá funkčná kuchyňa – na čo si treba pamätať?
V prípade veľkých priestorov môže byť usporiadanie kuchyne jednoduchšie, ale na čo si treba dať pozor, ak snom je malá funkčná kuchyňa? V tomto prípade sú kľúčom k úspechu kuchynské doplnky, ktoré uľahčia používanie tohto priestoru. Nepriateľom malých priestorov je neporiadok, takže dobrým nápadom bude minimalizovať riziko jeho vzniku – magnetické lišty, na ktoré prichytíme kovové príslušenstvo, ktoré často používame, pomôžu. V skrinách by sa mali objaviť organizéry a na pracovných doskách koše, stojany a krabice. Je tiež dobré sa postarať o to, aby tie nádoby, ktoré nebudú schované v skrinách, zapadali do štýlu, ktorý sme prijali vo vnútri. Keď majú podobu dizajnovej ozdoby, nebudú negatívne ovplyvňovať vnímanie priestoru a nebudú ho opticky zmenšovať.
Je dobré si uvedomiť, že aj veľká kuchyňa nebude funkčná, ak nebudeme dôsledne dbať o čistotu miesta, kde pripravujeme jedlá. Avšak dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel už v etape projektu môžeme zabezpečiť ergonómiu a zariadiť priestor tak, aby sme plne využili jeho potenciál!